BLOG

Svadobné tradície a povery

Svadobné tradície a povery

Nielen k veľkým sviatkom, ale aj k svadobnému dňu, sa viaže neskutočne veľa tradícií, a povier. Napriek tomu, že sa svadby čím ďalej, tým viac, uberajú aktuálnymi trendmi, najmodernejšou výzdobou, šaty a oblek partnera ako z magazínu, no stavíme sa, že minimálne aspoň jedna tradícia bude v „deň D“ zachovaná. A pre tie, ktoré ešte len plánujú, spísali sme tie najčastejšie tradície a najzaujímavejšie zvyky viažuce sa k svadobnému dňu.

 

Sila zásnubného prsteňa

Každú svadbu už od dávnych dôb predchádza zasnúbenie sa a odpytávanie rodičov o ruku nevesty. Vraví sa, že pri výbere snubného prsteňa by mal chlap siahnuť práve po tom diamantovom. Nech je láska tak večná, ako samotný diamant. Výhodou našich šperkov je, že zo širokého spektra zásnubných prsteňov si určite páni vyberú ten pravý. Dokonca aj pre takých, ktorí nechcú investovať veľa peňazí, ale očakávajú kvalitu a servis.

 

Zlaté pravidlá každej nevesty pri výbere šperkov

Skôr než prejdeme k obrúčkam, povenujeme sa nevestám. Najťažší výber, hneď popri obrúčkach, sú šaty a šperky nevesty. S outfitom sa viaže tradícia, ktorú sa nevesty snažia dodržiavať po celom svete. Súčasťou svadobných šiat by malo byť niečo nové, ako symbol začiatku nového života, čo je najčastejšie práve v podobe šiat. Ale alternatívou niečoho nového môže byť aj šperk, ako napríklad náušnice Numina, ktoré si môžete zadovážiť v našom klenotníctve. Pokračujeme niečím starým, na zachovanie rodinných tradícií. Nebojte sa siahnuť napríklad po náušniciach, ktoré zdedila už vaša mama. Niečo požičané pre šťastie, ale pozor, vyhnite sa „zápožičkám“ od žien zo šťastného manželstva, aby ste im neukradli to ich. Preto odporúčame požičať si babkinu brošňu, ktorá môže pripomínať aj našu diamantovú Avalon a môžete si ju zapichnúť do závoja namiesto spony. A na záver niečo modré, aby ste si priniesli vernosť do manželstva. Práve pri tejto príležitosti sme si pre vás vybrali set Cascade

Ďalšími dôležitými súčasťami nevesty je závoj a podväzok. Aj tie v sebe nesú dúšok povery. Závoj neslúži len ako dekorácia, alebo krycí manéver pred prvými zvedavými pohľadmi budúceho manžela, ale chráni nevestu pred zlými duchmi, ktorí by ju chceli uniesť. A čo sa týka podväzku, má do manželstva vniesť lásku, šťastie a bohatstvo. Takže milé dámy, pozor, aby ste naň nezabudli.

 

Perly v šperkoch. Áno alebo nie?

Medzi najčastejšie volené šperky spomedzi neviest sú práve perly. Ak ste sa stretli s poverou, že vám do manželstva prinesú len slzy, s potešením vám túto poveru vyvrátime. Aj keď táto povera súvisí so slzami, práve perly vám v „deň D“ vynahradia všetky slzy v skutočnom manželskom živote. Preto sme vám vybrali hneď niekoľko perlových kúskov. Set Belis, lebo ako viac zdôrazniť, že ste jeho jediná kráska. Naša srdcovka La Luna, alebo ak potrebujete staviť na úplný minimalizmus, určite siahnite po náušniciach Mahana.

Každá rada nad zlato...

Ešte predtým, než vykročíte k svojmu vyvolenému, do ľavej topánočky si vhoďte mincu pre šťastné manželstvo. A aby ste si s tými duchmi boli istí, do kytice si vyberte tie najvoňavejšie kvety, prípadne nejakú bylinku. Tým ich určite zaženiete. No a aby sme v tomto článku nezabudli aj na ženícha, namiesto motýlika zvoľte kravatu. Vraj vám neuletí spolu s duchmi. 😊

 

Snubné prstene – obrúčky – láska zhmotnená v šperku

Keď už obaja stojíte pevne nohami na zemi pred obradným oltárom, okrem sľubov prichádzajú konečne na rad obrúčky. Veríme, že v tomto momente ani jednu z neviest nenapadne utekať a s radosťou a slzami šťastia si nechajú nastoknúť obrúčky z našej kolekcie, ktoré sadnú ako uliate. Nielen kvôli tvaru „comfort fit“, čiže zaobleniu vnútornej strany šíny, ale aj vďaka odbornej konzultácii priamo v našej predajni. Vďaka návšteve u nás si, podobne ako šaty a oblek, navolíte parametre, ktoré sú pre vás najideálnejšie. Okrem farby, hrúbky a šírky šíny a gravíru, si zvolíte aj množstvo drahých kameňov osadených v obrúčkach. Či už to bude ako celodiamantová Clementine alebo len do polovice osadená Dorotea, s jedným symbolickým ako v modeli Lottie či dokonca celozlatá, je už len a len na vašej preferencii. Aby sme však aj obrúčky zahalili poverami a vy ste sa tak mohli vyhnúť nešťastnému manželstvu, v kalendári zvoľte iný deň ako piatok. Medzi zlé znamenia taktiež patrí aj to, ak vám spadne obrúčka práve počas navliekania si prsteňov navzájom. Keď už ich budete mať na ruke, do prvého novorodenca si ich z ruky neskladajte.

Pri plánovaní a aj počas svadby si testujete svoju spoluprácu

Ak plánujete v manželstve potomka, nezabudnite na ryžu. Nie len na svadobnom menu, ale aj hosťom pri prechode svadobným špalierom, nech vás ňou zasypú. Vraj koľko sa zrniečok uchytí v šatách nevesty, toľko dietok do rodiny pribudne. Svadba nie je len o veselici, ale už aj prvou skúškou spolupráce manželov. Počas hostiny si to otestujete hneď niekoľkokrát. Pri zametaní črepín taniera, jedení polievky s deravou lyžicou a taktiež pri krájaní torty.

 

Čepčenie nevesty a vhodné šperky

Poslednou tradíciou, ktorá sa vedome uchováva v rôznych podobách, je práve čepčenie. Za sprievodu spevu a tanca bude neveste z hlavy sňatá parta alebo závoj a na hlavu zasadený čepiec. Oficiálne sa tak stáva manželkou. Ak chcete dodržať tradície našich starých materí, nezabudnite za klobúk a do party zastoknúť klások pšenice. Prinesie vám pokoru v manželstve, lebo ako sa vraví: „Ako prázdny klas sa týči k nebu, tak plný zohne hlavu k zemi“. My sme vám so srdcom plným lásky vybrali šperky, ktoré svojou farebnosťou doplnia tento akt. Náušnice Heyday ako keby samé vypadli z trblietavého kroja, a ako náhradu za klásky sme zvolili náušnice Branches alebo Darkfall. Všetky tri páry s vami pretancujú až do samotného rána, až kým vás váš manžel neprenesie na rukách cez prah vášho domova.

Napriek množstva krásnych tradícií existuje aj mnoho povier, ktoré niekedy postrašia. Nenechajte sa však vyviesť z miery, pretože svadby nie sú o poverách, ale o dvoch snúbencoch, ktorí povedali „áno“ spoločnému životu.

 

Veríme, že aj v sprievode našich šperkov si prejdete svojou svadbou ako na obláčiku, s úsmevmi, s najbližšou rodinou a radosťami z dňa, ktorý sa už nikdy nebude opakovať. Spomienky ale s vami budú žiť večne. Až kým - ako darované - nebudú prepisovať históriu tradíciami vašich potomkov.

„Svadba robí z dvoch životov jeden celý.“ —  Mark Twain