BLOG

Zavedieme vás do sveta darov prírody

Zavedieme vás do sveta darov prírody

Viete, aké to je, keď vám deň, výlet, dovolenka či pracovný projekt vyjde presne podľa plánu a vy si poviete: „Tak toto išlo ako po masle!“? Presne takto klaplo prvé stretnutie s Jurajom Tabačkom, keď prijal pozvanie a prišiel na prehliadku Klenotníckeho domu do srdca Trenčína. S Martinom Mikušom, výkonným riaditeľom Mikuš Diamonds a Michalom Večeřom, zvukovým majstrom, si okamžite sadli a vrhli sa na nahrávanie podcastu, ktorého obsah je na súčasnej scéne jedinečný. 

Prvé naše osobné stretnutie bolo veľmi príjemné. Osobné stretnutia sú pre mňa pri spolupráci kľúčové. Považujem totiž za dôležité nacítiť charakter a zmýšľanie človeka, identifikovať, či si dokážeme nájsť spoločnú vlnovú dĺžku. S Jurajom nám to sadlo výborne a ako sa vraví, „na prvú“, spomína Martin na prvý kontakt s Jurajom na pôde Mikuš Diamonds.

 

Podcast o diamantoch a farebných drahokamoch

S tvorbou odborného obsahu má už Martin Mikuš svoje skúsenosti. Na Youtube pod účtom Mikuš Diamonds pravidelne uverejňujeme videá týkajúce sa gemológie, vďaka ktorým sa ľudia neznalí problematiky okamžite a bezplatne dostanú k unikátnym informáciám. Na jednom mieste tak získavate „encyklopédiu“ o drahých kameňoch, podanú zaujímavo a zároveň profesionálne.

Od videí už bol len krok k tomu, aby sme začali aj s nakrúcaním podcastov. Ten náš, s príznačným názvom „DIAMANTIER“, sme odštartovali v apríli tohto roka, a to prvou časťou „Prečo sú drahé kamene drahé“.  
Postupne napĺňame obsah témami, ktoré sú z našich skúseností pre ľudí najzaujímavejšie a prinesú im predovšetkým odborné a zmysluplné informácie z tejto pomerne mladej vednej disciplíny.

V druhom diely sa Martin a Šoko venovali téme „Ako sa falšujú drahé kamene/diamanty?“, kde túto tému rozobrali ako z pohľadu odborníka, tak i bežného zákazníka, ktorý sa veľmi ľahko môže stať obeťou podvodu – či už priameho alebo nepriameho – keďže je bežnou praxou, že podvedení sú už klenotníci, ktorí od priekupníkov nevedomky zakúpia laboratórne vytvorené diamanty s certifikátmi pravosti. Tie však dnes dramaticky klesajú na hodnote a konečný zákazník v konečnom dôsledku často nevie, čo si v rámci dôvery zakúpil...

Ako si vybrať zásnubný prsteň?

Náplň tretieho dielu podcastu bola, je a aj vždy bude jednou z najkrajších tém v oblasti klenotníctva – výber zásnubného prsteňa.  
Zásnuby pre muža často predstavujú veľký krok v živote, plný vzrušenia a zodpovednosti. Je to okamih, kedy sa rozhodne potvrdiť svoju oddanosť partnerke a verejne vyjadriť svoje city.  
Pre niektorých sú zásnuby aj skúškou odvahy a sebavedomia, pretože vyžadujú otvorenosť a zraniteľnosť v intímnom okamihu.

Pri návšteve klenotníctva sa nejednému môže zatočiť hlava zo širokej ponuky, ako aj zo získaných informácií. Preto sme sa rozhodli spracovať túto tému do jedného dielu podcastu, vďaka ktorému sa vám „vyjasní“. 😊 „Cieľom tejto časti je predovšetkým priniesť odpovede. A to predovšetkým jednoduché a zmysluplné odpovede na otázky, ktoré si väčšina z nás, mužov, kladie pri výbere zásnubného prsteňa. Aký prsteň vybrať, z akého kovu, s akým kameňom, čo so správnou veľkosťou, koľko môže taký prsteň stáť... a tiež odpovede na mnohé ďalšie podobné otázky. Vždy samozrejme aj s vysvetlením, prečo. Môže to byť taký rýchlokurz geniality pre mužov, pred ktorými stojí téma zásnub“, upresňuje obsah podcastu Martin Mikuš.

 

Široké pole možností výberu kameňa do zásnubného prsteňa

Väčšina z nás má zásnubný prsteň spojený s čírym diamantom. Stále viac však pribúda „odvážlivcov“, ktorí zvolia farebnú alternatívu podľa obľúbených tónov svojej nastávajúcej. Dizajnovo ich vieme ladiť so žltým, bielym aj ružovým zlatom.

 

Stavte na istotu – stavte na výber klenotníka

Pri kúpe šperku je najdôležitejšie zvoliť si dôveryhodný zdroj. Ani certifikát najrenomovanejšieho gemologického laboratória totiž nemusí byť zárukou pravosti drahokamu. Poznáme viacero prípadov, keď falšovatelia k originálnemu certifikátu vystavenému popredným svetovým laboratóriom „na mieru“ vyrobili syntetický kameň. Ten pravý drahokam si, samozrejme, ponechali a ten umelo vyrobený potom predali spolu s originálnym certifikátom.  

Preto je kľúčové predovšetkým obrátiť sa na klenotníka, ktorému dôverujem. Dôvera však nemôže byť slepá a musí byť postavená na pevných základoch. Odbornosť a špičkové vybavenie je preto nevyhnutnou súčasťou profesionálneho renomé.

Aj dobromyseľný klenotník, ktorý si sám nedokáže overiť pravosť drahokamov, sa totiž dnes môže veľmi ľahko stať obeťou podvodu, ktorý nevedomky posunie ďalej svojmu klientovi.

 

Na počúvanie ďalších dielov podcastu DIAMANTIER vás srdečne pozývame! 
 

SPOTIFY 
APPLE PODCASTS 
YOUTUBE MUSIC 
YOUTUBE